Органикалық өнімдердің қандай пайдасы бар?

119 Views

Қазіргі уақытта өндірушілер өз өнімдерін «эко», «био» деп оңай атай­ды. Сөйтіп сатып алушыларды «орга­никалық» сияқты көптеген сөз­дермен шатас­тырады. Сірә, «Органи­калық өнімдер дегеніміз не және олардың қандай пайдасы бар?» деген сұрақ сіздерді де толғандырған шығар? Син­тетикалық тыңайтқыштарды, пести­цидтерді және ГМО-ны қолданбай алынған шикізаттан оны жасауды қам­тамасыз ететін, сондай-ақ, қатаң бақыланатын, Заңмен реттелетін ор­га­никалық өндіріс нәтижесінде өндірілген өнім органикалық деп саналады.
Басқаша айтқанда, органикалық тамақ өнімдерін өндіру технологиялары қоршаған ортаға, адамдардың, өсім­діктер мен жануарлардың денсаулығы мен әл-ауқатына зиян тигізбеуі керек.
Органикалық өнімдердің құрамында пайдалы және қоректік заттар бар және оны пайдалану тұтынушының денсаулығына оң әсер етеді. Жүргізілген зерттеулер көрсеткендей, органикалық өнімдердің құрамында дәстүрлі өндіріс өндірген өнімдерге қарағанда 63%-ға калий, 73%-ға темір, 125%-ға кальций және 60%-ға мырыштың көбірек екені анықталған. Сонымен қатар, органикалық өнімдерді пайдаланған кезде тұтынушы өнімде жасанды тағамдық қоспалар, бояғыштар, ГМО, пестицидтер және т. б. жоқ екеніне сенімді болады.
Заңнаманың барлық ережелері бойынша өндірілген органикалық өнім сертификатталуға және органикалық өнімнің ұлттық сәйкестік белгісімен таңбалануға тиіс. Әр елдің өзіндік сәйкестік белгісі бар. Органикалық өнімді таңдағанда тұтынушы арнайы эко-таңбалауға назар аударуы ке­рек. Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкес, сертификатталған органикалық өнімді таңбалау және оны жарнамалау кезінде «органикалық», «organic», «organik», олардан туындайтын немесе азайтқыш нысандар белгілерін жеке немесе өнім атауымен ұштастыра пайдалануға жол беріледі.
Бүгінгі таңда Қазақстанның ішкі нарығында «табиғи», «фермерлік», «био» және басқалары сияқты тамақ өнімдерінің атауларына әртүрлі қосым­шалар мен толықтырулар бар. Бұл көбінесе тұтынушының органикалық өнімге жатқызу бөлігінде жаңылысуына әкеледі. Мұндай өнімдерді әсіресе мұқият қарау керек. Мысалы, «БИО» термині тірі биологиялық дақылдар (пробиотиктер) қосылып өндірілген ашыған сүт өнімдерінің атаулары үшін пайдаланылады және осы приставканы ЕАЭО аумағында шығарылатын сүт өнімдерінің атауларында пайдалануға заңды түрде рұқсат етеді.
Сатып алушы үшін дүкен сөре­лерінде органикалық өнімдердің пайда болуы дұрыс тамақтану үшін жоғары сапалы өнімдердің қосымша таңдауын білдіреді. Абай болыңыз және өз денсау­лығыңызды қорғаңыз!

Г.Темірбекова,
аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы басшысының орынбасары.

Поделиться ссылкой: