Кәсіби аурулар: себептері, түрлері және алдын алу
Кәсіптік аурулар – зиянды өндірістік фактордың әсерінен туындайтын аурулар. Кәсіби ауруларға тек кәсіби қызмет жағдайында кездесетін белгілі бір кәсіпте, жалпы халық арасында немесе басқа жұмыс топтарында жиі кездесетін аурулар жатады. Кәсіптік ауру – сақтандырылушының оған зиянды өндірістік фактордың әсер етуінің нәтижесі болып табылатын және оның кәсіптік еңбекке қабілеттілігінен уақытша немесе тұрақты айрылуына, оның өліміне әкеп соққан созылмалы немесе қатты ауруы. Кәсіптік аурулар – кәсіптік аурулардың арнайы тізіміне енгізілген зиянды өндірістік факторлар болып табылатын аурулар.
Әсерден туындаған кәсіби аурулардың жеті тобы бар:
– тыныс алу;
– қан жүйесі;
– жүйке жүйесі;
– гепатобилиарлық жүйе;
– бүйрек және зәр шығару жолдары басым зақымданған химиялық факторлардың әсерінен туындаған аурулар (интоксикация);
– өнеркәсіптік аэрозольдардың әсерінен туындаған аурулар; физикалық факторлардың әсерінен туындаған аурулар; жеке мүшелер мен жүйелердің шамадан тыс жүктелуіне және шамадан тыс жүктелуіне байланысты аурулар;
– биологиялық факторлардың әсерінен туындаған аурулар; аллергиялық аурулар ісіктер. Бірқатар елдерде қызметкердің өтемақы немесе жәрдемақы алуға құқығы бар кәсіби аурулардың тізімі бар. Мұндай тізімге енгізілмеген аурулар үшін өтемақы қарастырылмаған. Сондықтан ресми тізімге енгізілмеген кәсіптік ауруларды сипаттау үшін «кәсіби түрде анықталған аурулар» термині қолданылады. Көптеген елдердің заңнамасында белгілі бір ауру жұмысшының жұмыс ортасында болуына байланысты. Ал жұмыс берушінің немесе сақтандырушының міндеті аурудың басқа себеппен пайда болғанын дәлелдеу деген болжам бар.
Кәсіби аурудың негізгі себептері: технологиялық процестердің жетілмегендігі; еңбек құралдарының құрылымдық кемшіліктері; жұмыс орындарының жетілмегендігі; сантехниканың жетілмегендігі; жеке қорғаныс құралдарының қолданылмауы, болмауы немесе жетілмегендігі; қауіпсіздік техникасы мен өндірістік санитария ережелерін бұзу; инфекциялық агентпен кәсіби байланыс; технологиялық регламенттен ауытқу болып табылады. Жедел немесе созылмалы кәсіптік аурудың диагнозын қою бірқатар заңмен бекітілген процедураларды орындаумен қатар жүреді. Созылмалы кәсіптік аурудың соңғы диагнозы кәсіптік патология орталығында белгіленеді.
Кәсіби аурулардың ең көп таралған түрлері:
– физикалық факторлардың әсерінен болатын аурулар: сенсорлық-есту мүкістігі шудың әсерінен, діріл ауруы жергілікті және жалпы дірілдің әсерінен;
– жеке мүшелер мен жүйелердің шамадан тыс жүктелуіне және асқын кернеуіне байланысты аурулар: әртүрлі оқшаулау радикулопатиялары, моно-полиневропатиялар, периартроздар, остеоартрозды деформациялайтын аурулар;
– өнеркәсіптік аэрозольдардың әсерімен байланысты аурулар: пневмокониоз (силикоз), созылмалы шаң бронхиті, созылмалы обструктивті (астматикалық) бронхит;
– құлақпен өзара әрекеттесудің теріс факторларымен байланысты аурулар (жүйке ауруы, Көгершін депрессиясы, агрессивтіліктің жоғарылауы, алкоголизм);
Өндірістік жарақаттар кәсіби ауруларға жатпайды.
Алдын алу. Қызметкерлердің денсаулығын кәсіби аурулардың дамуынан қорғаудың ең жақсы тәсілі – олардың алдын-алу. Зиянды өндірістік факторлардың немесе шамадан тыс әсерін болдырмау үшін тиімділікте әртүрлі әдістер бар.
– қауіпсіз еңбек жағдайларын қамтамасыз ету және авариялық жағдайларға жол бермеу;
– тиімді жеке және ұжымдық қорғаныс құралдарын қолдану;
– қызметкерлердің еңбек жағдайлары мен денсаулығына мониторинг жүргізу;
– жұмыс істеушілерге зақымдаушы агенттің әсерін азайту жөніндегі ұйымдастыру-техникалық, санитарлық-гигиеналық және әкімшілік шаралар;
– кәсіби іріктеу және кәсіби жарамдылығына сараптама;
– тәуекелі жоғары топтағы адамдарды санаторий-курорттық және эндоэкологиялық оңалтуды жүргізу;
– жұмыскерлерді алдын ала және мерзімдік медициналық тексеруден (зерттеп-қараудан) өткізу;
– өндірісті механикаландыру және автоматтандыру жөніндегі технологиялық шараларды қолдану;
– ағзаны шынықтыру мен оның реактивтілігін арттыруға бағытталған жалпы сауықтыру, жалпы күшейту іс-шараларын жүргізу;
– жеке гигиена талаптарын сақтау;
– жұмыскерлерді сүтпен және емдік-профилактикалық тағаммен қамтамасыз ету;
– қызметкерлерге санитарлық-тұрмыстық және емдеу-профилактикалық қызмет көрсетуді қамтамасыз ету.
Г.Темирбекова, А.Сапар, аудандық санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасының мамандары.