Өлеңі – өмірі
27 ViewsАстанадан, облыс орталығынан шалғай ауылда тұрап-ақ, адам баласының рухани күшінің қайыспас қайсарлығын танытып, күйкі тірліктің шаңына көмілмей, көкірегінде тулап жатқан шалқар ойды өлеңмен өрнектеп…
Әр адам астық себу, оны өңдеу және егін жинау үшін қандай жұмыс істеу керектігін біледі. Егер өрт қауіпсіздігі ережелеріне тиісті назар аудармасаңыз, онда еңбек нәтижелері санаулы минуттарда отпен жойылуы мүмкін.
Жыл сайын егін жинау кезеңінде ауыл шаруашылығы өндірісі объектілерінде өрттер орын алады. Олар көбінесе ірі жем-шөптерді дайындау, сақтау, дәнді дақылдарды жинау, өңдеу орындарында орын алады.
Егін жинаумен айналысатын барлық қызметкерлер міндетті түрде өрт қауіпсіздігі талаптарын қатаң сақтауы қажет.
Егінге шығар алдында: комбайн механизмдерін көзбен шолып қарап тексеру, мойынтіректерді майлауға, жұдырық механизмдері мен белдіктерінің жарамдылығына, тасымалдағыштың тартылуына, аккумулятор клеммаларын қорғауға, қозғалтқыштың қорғаныс экранының жарамдылығына, механикалық зақымдануы мүмкін орындардағы сымдар учаскелеріне назар аудару қажет. Комбайн алғашқы өрт сөндіру құралдарымен, шанстық құралдармен және ұшқын сөндіргішпен жабдықталуы тиіс.
Жұмыс барысында қажет:
– комбайнның корпусын және транспортерлердің біліктерін, басқа да тез қозғалатын механизмдерді оралған сабан массасынан, аң қалдықтары мен шаңнан тазартуды жүргізу;
– жетек белдіктері мен тізбектерінің керілуін, сондай-ақ, қорғаныс қоршауларының сенімділігін тексеру және реттеу;
– астық алқаптарында ықтимал тұтануды анықтау үшін комбайнның ізіне бақылау жүргізу.
Ұзақ жөндеу кезінде: комбайнды астық массивінен кемінде 30 метр қашықтыққа шығару немесе кемінде 4 метр жолақпен жырту қажет.
Астық алқаптарында тыйым салынады:
– темекі шегуге;
– дәнекерлеу және басқа да от жұмыстарын жүргізуге;
– сабанды, аң қалдықтарын, шөпті өртеуге;
– от жағуға.
Кептіру мен тазартудың технологиялық процестері үлкен өрт қаупі болып табылады. Өрттің жиі кездесетін себебі – кептіргіштерде салқындатқыштың температурасы жоғарылаған кезде кептіру режимін сақтамау. Астықты кептіру және өңдеу кезінде өрттің алдын алу үшін ауаны жылыту температурасын қатаң бақылау қажет.
Өрт шыққан жағдайда 101 немесе 112 телефонына қоңырау шалыңыз.
Аудандық Төтенше жағдайлар бөлімі мен №10 өрт сөндіру бөлімі.