«Біздің міндет – құмсағат ғұмырдың илеуінде қалған құндылықтарымызды қайта жаңғырту»

338 Views

– Мейрамхананың атауы не себепті «Ғибрат» ?
– Ғибрат – «тәрбие алу», «тәлім алу» деген мағына береді. Бұл сөз арқылы «Ұлт тәрбиесінің өзегі – ұлттық тағам» деген ойды айшықтап айтқымыз келді. Біздің мәзірдегі тағамдар арқылы қазақтың көне кейпін, бекзада болмысын тануға болады. Адамдардың осы тағамдар арқылы бағзы заманға үңіліп, бабатанымға бір табан жақындауы – біз үшін қуаныш. Біздің міндет – құмсағат ғұмырдың илеуінде қалған құндылықтарымызды қайта жаңғырту.
– Ұлттық нақыштағы мейрамхана ашып, дәстүрлі тағамдарды дәріптеуге не түрткі болды ?
– Үлкен қалалар мен алып шаһарлардан өзбек пен кәрістің дәмханасын табу қиын емес, европалық ресторандар да жетерлік. Ал, ұлттық нақыштағы қазақтың мейрамханасын іздесеңіз қала кезіп сабылуыңызға тура келеді… Осы мақсатта дәстүрімізді дәріптейтін мейрамхана ашуды жоспарладық. Өзге ұлт өкілдеріне қазақтың тағамын көрсетіп, тереңде жатқан тарихымызды таныстырғымыз келді. Біздің мақсат – тағамдарымызды көрсетіп қана қоймай, мәдениетімізді де дәріптеу. Ұлтымыздың мәдениетінде дастарқан – экономикалық, дипломатиялық, тәлім-тәрбиелік қызмет атқарған. Ас ішіп отырып-ақ елдік мәселелерді шешкен бабалардың, дастархан басында отырып-ақ өмірге өнеге болатын ақыл айтқан әкелердің ішкен асы, жеген тағамы ұмытылмауы тиіс. Мәселен, менің әжем пештің үстіне нан қатырып, суға шылап жұқпа жасайтын. Осы тағамды да ас мәзіріне қостық. Бізге «бала кезде әжемнің жасаған тағамдарын қайта жегендей болдым», «балалық шақтағы дәмді еске салдыңыздар», – деп, алғысын білдіретін жандар жетерлік.
– Ұлттық кәсіпті дөнгелету қаншалықты қиын ? Артықшылығы мен кемшілігі қандай ?
– Біздің мейрамханаға «астарыңыз дәмді», «еттеріңіз балдай» деп келетін өзге ұлт өкілдері баршылық. Орыс пен кәріс азаматтарға ет тағамдары ұнаса, өзбек азаматтарға өзге тағамдар ұнайды. Ұлттық кәсіпті дөнгелетудің қиыншылығы – бәсекенің жоғары болуы. Тараз қаласында өзбек мейрамханалары көп. Осы мейрамханалармен сапа жағынан, дәм жағынан бәсекелесіп келеміз. Бәсеке дегеніміз бақталастық емес, бәсеке – өзгенің жақсы жақтарын үйрену, өз кемшілігіңді түзеу.
– Ұлттық тағамның феномені неде ?
– Әр ұлттың өз ерекшелігі болады. Бұл ерекшелік дастарханда да білінеді. Ұлттық тағамның феномені пайдасында секілді. Біздің бабаларымыз қандай ас ішсе де, қандай киім кисе де ең алдымен денсаулыққа пайдасын ойлаған. Ғалымдар ұлттық тағамдарымыздың індетке қарсы да қабілеті бар екенін дәлелдеді. Міне, әр ұлт өз танымына жақындағаны секілді түбінде өз тағамына да оралады. Салқар даланың төсінде жылқы жануарының бауырынан сүт сорғалатып, сүт емес, құт сорғалатып – қымыз ішіп, ет жеген қазақтың өмірі ұрпаққа үлгі, жастарға өнеге. Осы мейрамхананы ашқан сәтте де бабалар өмірінің бір үзігін балаларға дәріптесек деп ойладық. Мейрамхана пайда табуды көздемеді. Бұл туралы марқұм Сайрамбай ағам «Осы мейрамхана арқылы пайда тауып, байып кетемін деп ойлама. Қазақтың дәстүрін жаңғыртып, ұлттық құндылықтарымызды дәріптеудің өзі үлкен жетістік» деген болатын.

– Әңгімеңізге рақмет ! ӘҢГІМЕЛЕСКЕН
Жәнібек ҰЛЫҚБЕКҰЛЫ.

Поделиться ссылкой: